Yıllık Faaliyet Raporlarımız

2012 Öncesi Faaliyet Raporumuz

DERNEĞİN FAALİYETLERİ

Panel, Seminer ve Kongreler

•        15 Ekim 1998 tarihinde İstanbul da Cumhuriyetimizin 75. yılında ülkemizde çocuk hakları konulu panel düzenlendi.

•        İ.Ü.İ.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, İ.Ü.Çocuk Sağlığı Enstitüsü, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı ve Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi   tarafından 5-7 Nisan 1999 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 21. Pediatri Günleri kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 1. Çocuk Hemşireliği Günleri düzenlendi. 1.Çocuk Hemşireliği Günleri nin gerçekleştirilmesinde katkıda bulunan Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi başkanı Prof.Dr. Işık Yalçın a ve Doç.Dr. Nevin Yalman a teşekkür ederiz.

•        4-6 Ekim 1999 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen II.Ulusal Pediatrik Hematoloji kongresine dernek olarak Kanserli çocuğun taburculuğa hazırlanması ve evde bakımında hemşirenin rolü konulu panel ile katılım sağlandı.

•        İ.Ü.Çocuk Sağlığı Enstitüsü, İ.Ü.İ.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi tarafından 18-21 Nisan 2000 tarihleri arasında İstanbul da  düzenlenen 22. Pediatri Günleri kapsamında 2. Çocuk Hemşireliği Günleri düzenlendi. Bu organizasyonu İ.Ü.FlorenceNightingale Hemşirelik Yüksekokulu, İ.Ü.İ.T.F. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi ve Çocuk Hemşireliği Derneği birlikte gerçekleştirdiler.

•        Türkiye Milli Pediatri Derneği Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD  tarafından 4-8 Eylül 2000 tarihleri arasında Bursa da gerçekleştirilen 44. Milli Pediatri Kongresi kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 1. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi düzenlendi. Bu ilkin gerçekleştirilmesi için yakın ilgi, destek sağlayan o dönemdeki Türkiye Milli Pediatri Derneği Başkanı ve 44. Milli Pediatri Kongresi Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ildırım a ve bu işbirliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayan Uzman Hemşire Refiğe Ender e teşekkür ederiz.

•        Türk Neonatoloji Derneği ve Akdeniz Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Neonatoloji Bilim Dalı tarafından 26-30 Mart 2000 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen X. Ulusal Neonatoloji Kongresi kapsamında, Çocuk Hemşireliği Derneği nin organize ettiği Neonatoloji Hemşireliği Bilimsel Programı 4 konferans, 3 panel, 1 workshop ve serbest bildiriler ile gerçekleştirildi.

•         İ.Ü.Çocuk Sağlığı Enstitüsü, İ.Ü.İ.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD ve Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi  tarafından 10-13 Nisan 2001 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 23. Pediatri Günleri kapsamında 3. Çocuk Hemşireliği Günleri düzenlendi. Bu organizasyonda İ.Ü. FlorenceNightingale Hemşirelik Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD,Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi,İ.Ü. Çocuk Sağlığı Enstitüsü, İ.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD ve Çocuk Hemşireliği Derneği birlikte çalıştılar.

•        Türk Neonatoloji Derneği ve Ondokuz Mayıs Ü.T.F.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Neonatoloji Bilim Dalı nın 25-28 Haziran 2001 tarihleri arasında Samsun da düzenlediği XI. Neonatoloji Kongresi kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından  Neonatoloji Hemşireliği Bilimsel Programı 4 günlük bilimsel aktivite ile gerçekleştirildi.

•        İ.Ü.İ.T.F.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, İ.Ü.Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi tarafından 15-18 Nisan 2002 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 24. Pediatri Günleri kapsamında 4. Çocuk Hemşireliği Günleri düzenlendi. Çocuk Hemşireliği Derneği ile birlikte Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi, İ.Ü.İ.T.F. Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İ.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD ve İ.Ü. Çocuk Sağlığı Enstitüsü  bu organizasyonu birlikte gerçekleştirdiler.

•        Mersin Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Türkiye Milli Pediatri Derneği Mersin Şubesi, Mersin Ü.T.F. Çocuk Cerrahisi AD,Çocuk Cerrahisi Derneği,Çocuk Cerrahisi Hemşireliği Derneği, Çocuk Hemşireliği Derneği ve Mersin Ü.T.F.Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhemşireliği tarafından 15-19 Ekim 2002 tarihleri arasında Mersin de düzenlenen 46. Milli Pediatri Kongresi, 20. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi, 6. Çocuk Cerrahisi Hemşireliği Kongresi ve 1.Pediatri Asistanları Kongresi ile birlikte 2. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        İ.Ü.İ.T.F.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD ve Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi tarafından 21-23 Ekim 2003 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 47. Milli Pediatri Kongresi ve 2. Pediatri Asistanları Kongresi kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 3. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        İ.Ü.İ.T.F.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, İ.Ü. Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi tarafından 20-22 Nisan 2004 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 26. Pediatri Günleri kapsamında 5. Çocuk Hemşireliği Günleri düzenlendi. Çocuk Hemşireliği Derneği ile birlikte Türkiye Milli Pediatri Derneği İstanbul Şubesi ve İ.Ü. Çocuk Sağlığı Enstitüsü bu organizasyonu birlikte gerçekleştirdiler.

•        Ondokuz Mayıs Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Türkiye Milli Pediatri Derneği,Türkiye Milli Pediatri Derneği Samsun Şubesi ve Pediatri Asistanları Derneği tarafından 21-24 Eylül 2004 tarihleri arasında Samsun da düzenlenen 48. Milli Pediatri Kongresi ve 3. Pediatri Asistanları Kongresi kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 4. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından 14-17 Eylül 2005 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen 49. Milli Pediatri Kongresi ve eş zamanlı 29 th UMEMPS CONGRESS “Union of MiddleEasternandMediterraneanPediatricSocieties” kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 5. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından 8-12 Kasım 2006 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen 50. Milli Pediatri Kongresi ve eş zamanlı Fin-Türk Pediatri Günleri kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 6. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        İ.Ü.İ.T.F. Beslenme ve Metabolizma AD, Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği, Fenilketonürili Çocukları Tarama ve Koruma Derneği İstanbul Şubesi tarafından 22-25 Ekim 2007 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen IX. Uluslar arası Katılımlı Beslenme ve Metabolizma Kongresi kapsamında  Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 1. Beslenme ve Metabolizma Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•        Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından 7-11 Kasım 2007 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Girne de düzenlenen 51. Türkiye Milli Pediatri Kongresi ve eş zamanlı VII. Türk Dünyası Pediatri Kongresi kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 7. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•     Türkiye Milli Pediatri Derneği tarafından 21-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Muğla Marmariste  düzenlenen 53. Türkiye Milli Pediatri Kongresi ve eş zamanlı1. Mısır- Türk Pediatri ıToplantısı kapsamında Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 8. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi gerçekleştirildi.

•    Çocuk Hemşireliği Derneği Ankara Şubesi Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı ve Sağlık Bakanlığı desteği ile 16-19 Kasım 2009 tarihleri arasında Ankarada 2. Ulusal 1. Uluslararası Akdeniz Pediatri Hemşireliği Kongresi ni düzenlemiştir.

•   Mart 2010 da Uluslararası katılımlı VII. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi, III. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği& I. PediyatrikParamedik ve ATT Kongresi ne Çocuk Hemşireliği Derneğinin tanıtımı ile destek verilmiştir.

•   Çocuk Hemşireliği Derneği ve İstanbul Üniversitesi FlorenceNightingale Hemşirelik Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası kapsamında 20 Nisan 2010 tarihinde "Masalların Çocuk Gelişimine ve Yetiştirilmesine Etkisi" konulu etkinlik düzenlemiştir.

•   11 Mayıs 2010 da Unibaby firması ile birlikte Yenidoğanda Kanıt Temelli Cilt Bakımı İstanbul Sempozyumu gerçekleştirilmiştir.

• Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 54. Türkiye Milli Pediatri 9. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Mardan Palace - Antalya da düzenlenmiştir.

• Unibaby firması ile birlikte Yenidoğanda Kanıt Temelli Cilt Bakımı İzmir Sempozyumu 18 Aralık 2010 tarihinde ANEMON Ege Sağlık-Ege Üniversitesi Kampüsü Bornova/İzmir de gerçekleştirildi.

• 33. Pediatri Günleri ve 12. Pediatri Hemşireliği Günleri 28-31 Mart 2011 tarihlerinde Ceylan Intercontinental, İstanbul da gerçekleştirildi.

• 55. Türkiye Milli Pediatri, 10. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi 12-16 Ekim 2011 tarihleri arasında RixosSungate Hotel Antalya da gerçekleştirildi.

• 1st PNAE Congress on PaediatricNursing 1-2 Aralık 2011 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

• Yenidoğanda Kanıt Temelli Cilt Bakımı Ankara Sempozyumu 10 Aralık 2011 tarihinde Crowne Plaza Ankara da gerçekleştirildi.

• 34. Pediatri Günleri ve 13. Pediatri Hemşireliği Günleri 3-6 Nisan 2012 tarihleeri arasında Ceylan Intercontinental, İstanbul da gerçekleştirildi.

 

 

 

Komisyon Çalışmaları

•        Çocuk ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının bir çatı altında toplanması için yapılan girişimler kapsamında, dernekten istenilen bilgi formu  doldurularak gönderilmiştir (1997-1998)

 

•        Diyabet Hemşireliği Derneği ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşireleri Derneği nin organize ettiği Yeni bir yüzyıla girerken ülkemiz hemşireliğinin içinde bulunduğu koşulların gözden geçirilmesi ve mesleki gereksinimler doğrultusunda geleceğin planlanmasına yönelik ortak görüş oluşturmak üzere ülkemizde faaliyet gösteren hemşire derneklerinin temsilcilerinin oluşturduğu toplantılara derneği temsilen katılındı (1998-1999, 1999-2000).

•        Sağlık Meslek Liselerinin kapatılması ile ilgili diğer hemşirelik dernekleriyle birlikte 28.05.2001 tarihinde Milliyet gazetesine verilen ilana katkıda bulunuldu.

•        Hemşirelik Kuruluşları Koordinasyon Birliği toplantısına dernek adına katılındı (24.10.2001)

•        Yenidoğan  Yoğun Bakım Ünitelerinde bebek ölümlerinin basında fazlasıyla yer alması sonucu; Türk Tabipler Birliği, Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği, Yoğun Bakım Derneği, Türk Neonatoloji Derneği temsilcileri ile Türk Hemşireler Derneği ve Çocuk Hemşireliği Derneği temsilcilerinden oluşturulan Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde Bebek Ölümleri ile ilgili komisyon 3 aylık bir çalışma sonucu çalışmalarını tamamlamış ve komisyon üyeleri 2 Aralık 2005 tarihli bir basın açıklaması ile komisyon  raporunu duyurmuşlardır. (www.ttb.org.tr/kutuphane/bebek_olumleri.pdf-)

•          Ülkemizdeki mevcut mesleki sertifika programlarının değerlendirilmesi amacıyla  Türk Hemşireler Derneği nin başkanlığında Özel Dal Dernekleri ile yapılan çalışmalara katkı sağlandı (15.6.2007,14-15.01.2008,19-20.01.2008).

Proje

•        Koç Üniversitesi Samehat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC) ile birlikte Çocuk Hemşireliği Derneği  Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Fizik Koşulların İyileştirilmesi ve Çalışanların Eğitiminin Bakım Kalitelerine Etkileri konulu proje çalışması başlatmış olup, proje çalışması halen devam etmektedir (Kasım 2006 ……………)

Kurslar

•        Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Bireyselleştirilmiş Destekleyici Gelişimsel Bakım Kursu; Çocuk Hemşireliği Derneği tarafından 4 kez düzenlenen kurs

o    12-13 Nisan 2003, İstanbul

o    21-22 Haziran 2003, İstanbul

o    21 Eylül 2004, Samsun

o   18 Aralık 2004, İzmir de gerçekleştirilmiştir.